Евро пале

Напълно възможно е, когато търсите или предлагате палети, да попаднете на съчетанието на думите евро пале. Макар граматически неправилни, за тях се крият широко известните европалети, които сами по-себе си представляват палети, изработен по стандарт 800-1200-144 мм и се свързват с определен продукт, който се е превърнал в символ на качество, сигурност и надеждност в пренасянето на леки или среднотежки товари.

Евро пале, идва като израз именно заради стандарта, чието име е разпознаваемо в Европа и се изписва на английски език като EURO-pallet. Вече споменахме за размерите на стандарта, а самото им тегло варира в зависимост от промяната във влажността на дървения материал. Прието е да се смята, че те са тежки средно около 20 кг и могат да пренасят товари – от 1000 кг, при неравномерно разпределение на товарите и от 1400 кг при равномерното им разпределение.

За поддръжниците на статистиката, си струва да кажем, че днес в обръщение (заради самата популярност на стандарта евро пале) има от 350 до 500 милиона европалети по целия свят. Едно от огромните им предимства е, че те минават през най-често използвания стандарт за врати, който е 850-2000 мм. Понеже стандартът е лицензиран и определен още през 1991 г., един евро-палет така както се изписва на английски език, има своето разпознаваемо лого, което може да бъде използвано само от организацията, която е създала самия стандарт.